Svenskarnas semestermål i år

Det är alltid av intresse att jämföra svenskarnas semestervanor från år till år och se vad som består och vad som förändras. Och detta år är inget undantag. Sifo gör regelbundet undersökning för att se var svenskar har planerat att resa till och i år bjuds vi på några överraskningar.

Mallorca var förr en väldigt populär destination med föll sedan bort från topplistorna ett tag. På senare år lyckades ön dock göra en comeback som semesterdestination och förra året var det faktiskt det mest bokade chartermålet. Men detta vänder ibland snabbt och i år räknade man på omkring en femtedel färre bokningar. Detta beror dels på att ön har blivit dyrare, men förra året uppstod det även protester mot turister från lokalbefolkningen.

På samma sätt har oroligheter i Turkiet blivit orsaken till att de också sett färre turistbokningar ett antal år i rad. Men i år kan detta börja ta en vändning då man sett nästan dubbelt så många bokningar. Kroatien och Grekland har också sett ett ökat intresse denna sommar. Thailand verkar mer och mer kunna bli ett året-runt-resmål då man sett en ökning på omkring 20 procent från förra året i sommar.

Tittar man på städerna som väljs har Paris fått en uppsving i år och går således om både Barcelona och London vad gäller bokningar. Men den stad som ligger i absoluta toppen är faktiskt Milano.

Till turisternas fördel har det också dykt upp sätt att hitta billigare resor. Sajten Avionero kan söka reda på den billigaste biljetten beroende på destination och avfärdsdatum. Det gör det mycket enklare att hitta en bra dag och flygbolag att resa med. Allt som hjälper till att navigera flygbokningssajter är ett välkommet tillskott till allt vad gäller resor dessa dagar.