Läsplattan är ingen nyhet på den svenska marknaden men har ännu inte fått fäste på riktigt. Många tror fortfarande att det är en form av surfplatta, vilket inte är fallet.
Snäll mot ögonen
En läsplatta har till skillnad från en surfplatta bara fokus på en sak, läsning. Eftersom läsplattor endast är till för just läsning så använder dom sig av så kallat elektroniskt bläck som är mer skonsamt för dina ögon än en surfplattans skärm. Batteritiden på en läsplatta kan räcka upp emot en hel månad då skärmen inte har massa pixlar som behöver lysas upp. Läsplattor är i regel också väldigt smidiga att ha med sig då den vanliga storleken ungefär är densamma som en pocketbok.
Ta med dig ditt bibliotek på resan
En läsplatta låter dig ta med dig dina böcker på resan utan att du behöver oroa dig för varken plats eller vikt. Många läsplattor har ordentligt med lagringsutrymme så du kan ha med dig flera tusen böcker samtidigt. Idag har många modeller bra och justerbar belysning så du kan läsa i vilken miljö du vill, i många fall kan du även justera typsnitt, teckenstorlek och radavstånd. Du kan välja att köpa en bok via internet på till exempel läsplattans egna butik eller från valfri internetbutik, du kan även låna e-böcker på vanliga bibliotek. Väljer du att låna en bok från ett bibliotek så blir boken tillgänglig direkt och försvinner sedan från din läsplatta när lånetiden löper ut.
Ta reda på vilka format läsplattan stöder
Tänkt på att alla läsplattor inte stöder samma format. Se till att ha koll på vilka format din läsplatta stöder innan du köper böcker så du slipper betala för något som din platta inte klarar av att visa. Ett tips är att köpa böcker från plattans egna butik, där kommer du hitta bara hitta böcker som din platta stöder, vilket minimerar risken för att köpa något i fel format. Väljer du att låna eller köpa böcker från internetbutiker så kan boken vara finnas i olika format för att så många läsplattor som möjligt ska kunna visa boken i fråga. Se till att köpa eller låna ett format som stöds av din platta. Några vanliga format är bland annat: pdf, txt, png, epub, psd, och html.